Ontroerend ontvangst
Door: José
Blijf op de hoogte en volg WilenJose
07 Januari 2014 | Liberië, Monrovia
Daarna was het tijd om boodschappen in te slaan, want in Rivercess is bijna niets te krijgen. Om 13.00 uur gingen we weer de weg op voor de laatste 60 km. Maar deze weg was verschrikkelijk slecht. Er wordt wel aan gewerkt om hem met zand te egaliseren, maar na de regentijd (mei-november) kunnen ze dan weer opnieuw beginnen.
Om 16.15 kwamen we bij de afslag naar de missiepost. Daar stonden veel volwassenen en kinderen te zingen, sommigen waren van ver gekomen om ons te begroeten. Het was heel ontroerend en ik moest wel wat traantjes wegpinken. De laatste 800 meter werden dansend en zingend afgelegd. Ik had de hele weg geoefend op wat Bassa-woordjes en toen we in de kerk werden verwelkomd vonden de mensen het helemaal geweldig dat ik hen in het Bassa kon begroeten. Heel fijn om alle bekenden en natuurlijk Marjolein weer te zien.
Nog voor het eten gingen we naar de nieuwe huisjes kijken die gebouwd zijn van de opbrengst van de TV-actie. Wat zijn de verschillende bewoners trots op hun nieuwe onderkomens en wat een verbetering. De verpleegkundige (MaryAnn) en de verloskundige (Grace) hadden tot kortgeleden bij andere mensen ingewoond. MaryAnn had vier kinderen in het kleine kamertje, niet van zichzelf, maar daarvoor heeft zij de zorg op zich genomen. Zo gaat dat hier. Je snapt er soms niks van. Vorige zomer is ze getrouwd en is nu zelf zwanger. Eind mei verwacht ze haar baby.
Haar man woont in Monrovia, maar is nu ook even hier in Rivercess. Grace heeft ook een kindje waar ze voor zorgt, het is Theo, die als baby nog in de koffer van Jaap en Marjolein heeft geslapen. Ook haar man woont in Monrovia. Het derde huis wordt bewoond door een gezin. In het vierde huis woont voorlopig de laborant.
’s Middags was er in de kliniek een baby geboren, maar ’s avonds kwam er ook nog één.